!
ENG
📢 Aasta orhidee vaatluste kogumine

2023. aasta orhidee oli valge tolmpea (Cephalanthera longifolia)

Aasta orhidee valge tolmpea vaatlusi tehti 27. maist 8. juulini 25 korral, 7 inimese poolt ning loendati üle 125 taime. Kõige rohkem vaatlusi tegi Pille Teller, Saaremaal Jõgela, Leedri, Lümanda, Mõisaküla, Varpe ja külade piirkonnas, peamiselt teeäärtes, segametsades ja põlluservades.

Lisaks tehti vaatluseid Lääneranna vallas Hanila külas (Kadri Möller, Kaire Sirel ja Margit Tennokene) ning Saaremaal Mustjala (Rein Nellis) ja Sääre (Kaire Ley) külades. Kõige ohtrama vaatluse tiitel kuulub Janar Õunpuu'le, kes loendas 10. juunil Lääneranna vallas, Virtsu alevikus tervelt 60 taime!

Valge tolmpea vaatlus LVA-s. Autor Ants Animägi.

Eesti Orhideekaitse Klubi loosis kõikide vaatlejate hulgast välja auhinna saaja, kelleks on Pille Teller. Palju õnne ja EOKK esindaja võtab võitjaga peagi ühendust!

Täpsemalt loe aasta orhidee kohta Eesti Orhideekaitse Klubi veebilehelt

Lisainfo:
Eesti Orhideekaitse Klubi
info@orhidee.ee
www.orhidee.ee


2022. aasta orhidee oli Balti sõrmkäpp (Dactylorhiza baltica)

2022. aasta orhidee Balti sõrmkäpa vaatluseid sisestati 2022. aasta jooksul Loodusvaatluste andmebaasi 21 korral vahemikus 17. juuni kuni 14. juuli. 8 vaatlust on teinud Ilmar Uibopuu, kes on märkinud kasvukohti Võrumaal Antsla vallas Ruhingu külas (mitusada taime) ja Urvaste külas (7 taime) ning Kanepi vallas Jõgehara külas (3 taime).

Lisaks on teiste vaatlejate poolt vaadeldud Balti sõrmkäppa veel Harjumaal (1 taim Kursi külas), Järvamaal (3 taime Türi linnas), Raplamaal (1 taim Kaerepere külas), Põlvamaal (14+1 taime Rosma külas), Pärnumaal ( ohtralt taimi Kabli külas), Saaremaal (2 taime Kuressaares ja 1 taim Lümandu külas), Tartumaal (112 taime Ahunapalu külas, mõned taimed Kõdukülas) ja Võrumaal (üksikud taimed Tabina külas, 1 taim Anne külas, 12 taime Oe külas). Andmed võttis kokku Laila Elhuveig (EOKK).

Eesti Orhideekaitse Klubi loosis välja ka kõikide vaatlejate hulgas auhinna saaja, kelleks on Ilmar Uibopuu. Palju õnne ja EOKK esindaja võtab Teiega maikuu jooksul ühendust!