!
ENG
Tutvustus

LOODUSVAATLUSTE ANDEMBAAS - MIS ASI SEE ON?

Iga inimene viibib oma elus rohkem või vähem looduses: töötab või päevitab koduaias; käib seenel, marjul, jahil või kalastamas; teeb metsas tervisesporti; matkab kaunil loodusmaastikul. Neid tegevusi harrastades ümbritseb meid sadu erinevaid liike. Kui paljusid neist me märkame ja ära tunneme?

Loodusvaatluste andmebaasi, mille avalehel te praegu viibite, üheks eesmärgiks on inimeste loodusteadlikkuse edendamine. See andmebaas on loodud kõigile loodushuvilistele oma loodusvaatluste (nägin kevadel esimest sinilille, kohtasin metskitse, kuulsin ööbikut jne) registreerimiseks.

Andmebaasi saab sisestada vaatlusi erinevate liikide (imetajad, linnud, soontaimed, kahepaiksed, kalad, roomajad, putukad, liblikad, limused, samblad, samblikud, seened, vetikad, ämblikulaadsed, vähilaadsed, ainuõõssed, lameussid, rõngussid, ümarloomad, käsnad, ainuraksed) kohta.

Lisaks elavate isendite vaatlustele saab andmebaasi sisestada ka tegevusjälgede (käpajäljed, ekskremendid) ja surnud isendite (nt autolt löögi saanud teeservas lebav rebane) nägemist.

Oma vaatluse saab andmebaasi sisestada ka siis, kui vaatleja ei ole võimeline liiki määrama. Sel juhul tuleb vaadeldavast objektist teha foto ja vaatlus koos fotoga andmebaasi sisestada. Seejärel läheb see vaatlus koos foto(de)ga sektsiooni Aita määrata liiki (vanas mõistes foorumisse). Seal saavad spetsialistid liigi tuvastada ja vaatlejale vastata. NB! Põhjalikumalt on fotodest juttu Kasulikud materjalid - Piltidest all. Teiste abipalveid saab vaadata vasakust menüüst vastavanimelise valiku alt.

Loodusvaatluste andmebaasi sisestatud vaatlustest tekib vaatlejale elektrooniline vaatluspäevik, kus ta hiljem saab oma vaatluste hulgas erinevaid päringuid/otsinguid teostada.

Andmebaasi sisestatud vaatlusi kasutatakse näiteks levikuatlaste koostamisel ja erinevates analüüsides. Andmebaas kogub seega väärtuslikku infot Eesti looduse mitmekesisuse kohta. Kaitsealuste liikide vaatlused jõuavad aga pärast looduses üle kontrollimist riiklikusse keskkonnaregistrisse. Teie vaatlus võib sisaldada väga väärtuslikku informatsiooni.

Loodusvaatluste andmebaasil on ka avalik kaardirakendus, mille iga külastaja saab kaardil vaadata andmebaasi sisestatud vaatlusi (10x10 km ruutudena) ja Eesti kaitstavate alade ja üksikobjektide asukohti. Loodusvaatluste andmebaasi kaardirakendus on tehtud Regio AS poolt. Vaata kaardirakendust vasakust menüüst vastava valiku alt.

Soovi korral tutvu loodusvaatluste andmebaasi juhendvideodega